Inloggen klanten

Nieuws

Politie Utrecht waarschuwt voor nepagenten. Bel 112

De afgelopen tijd kwamen er bij de politie meerdere meldingen binnen van babbeltrucs door nepagenten. De oplichters bellen naar mensen en doen zich voor als agenten met als doel om bijvoorbeeld bankgegevens te ontvangen. “De babbeltrucs kennen wij helaas al langer”, zegt wijkagent Maarten Godschalk.

Bij babbeltrucs doen oplichters zich voor als monteurs of bankmedewerkers. Daarmee proberen ze oudere mensen te beroven van hun geld of kostbare spullen. “Het nieuwste fenomeen is dat mensen zich voordoen als politieagent om het vertrouwen te winnen”, zegt wijkagent Godschalk, die werkt in Utrecht Noord-Oost.

“De smoesjes worden elke keer overgebracht met hoge druk en lange gesprekken”, zegt wijkagent. Afgelopen week ontving het basisteam van de politie in Utrecht Centrum al tien meldingen van deze babbeltruc.

Het zijn veelal oudere mensen die worden gebeld door de nepagenten. “Burgers denken te worden gebeld door de politie. Ze weten niet meer wat echt is”, volgens Godschalk. “Dat kan variëren van politieagent tot rechercheur, ze noemen ook een echte naam. Meestal zeggen ze dan dat de verdachten zijn aangehouden door de politie en dat er een adres of andere gegevens zijn gevonden.”

Bewustwording

Daarna vragen ze of je waardevolle spullen in huis hebt en of je die klaar kan leggen, legt de wijkagent uit. Vervolgens komt er een koerier langs die het zogenaamd ‘veilig’ komt stellen. De politie waarschuwt nu voor deze tactiek en deelt tips in de hoop te voorkomen dat mensen daadwerkelijk worden bestolen.

Want bewustwording creëren is van belang om het de oplichters zo moeilijk mogelijk te maken, benadrukt Godschalk. “Het kan zomaar zijn dat het jouw opa, oma, vader of moeder is die wordt opgelicht. Het is dus belangrijk om in gesprek te gaan over wat de politie wel of niet doet.”

Zo vragen de oplichters naar bankgegevens of welke dierbare spullen in huis liggen. “Het klinkt logisch, maar daar vraagt de politie nooit naar. De politie komt ook nooit langs om kostbare spullen of pinpassen te fotograferen.”

112 bellen

Als er dan een nepagent voor de deur staat, is het advies om niet open te doen en 112 te bellen. “Dan sturen wij een politieauto om te kijken of het klopt. Je kan ook altijd vragen naar het politielegitimatiebewijs. Dat is in elk geval een extra methode om te kijken of je met een echte agent te maken hebt”, zegt Godschalk. Volgens hem zijn er inmiddels meerdere verdachten aangehouden.

De oplichters opereren door het hele land. Ook de politie in Vleuten en Vleuterweide waarschuwt voor de nepagenten. De afgelopen dagen zijn daar ook meldingen over binnengekomen. “Wees lief en stuur het aan uw buren of stuur het rond in uw buurtapp”, schrijft de politie op Instagram.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Diensten

Wij verrichten al onze werkzaamheden als particuliere beveiligingsdienst met landelijke toelating van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en voeren dit uit onder vergunningsnummer 422. Vanuit ons kantoor dat centraal gelegen is bij Utrecht bedienen wij al sinds 1986 niet alleen opdrachtgevers in de provincie Utrecht maar ontzorgen en beveiligen wij opdrachtgevers in heel Nederland.

Referenties

“Het nieuws bepaalt onze werktijden en beveiligingsbehoeften, BBN past zich daarbij probleemloos aan. BBN hanteert duidelijke procedures, maar is ook flexibel. BBN is professioneel, maar ook persoonlijk. Voor mij is BBN Beveiliging een echte partner in veiligheid.”

Dhr. D. Seuren

Coördinator ICT/Facilitair

“BBN Beveiliging is een fijne partij om mee samen te werken. De beveiligers zijn vriendelijk en zijn -indien nodig- flexibel inzetbaar. Een aanrader!”

Mw. l. Bruinsma

Office Manager

“BBN Beveiliging is voor ons dé partner op het gebied van onze bedrijfsbeveiliging. Expertise, integriteit en betrouwbaarheid is waar het bedrijf voor staat en waar zij naar handelen. Resulterend in een jarenlange samenwerking waar het sleutelwoord ‘vertrouwen’ is.”

Mw. A.M. Mackaay

Exectutive Assistant

Vacatures

Gratis beveiligingsadvies

Vul onderstaand formulier in en wij nemen binnen één werkdag contact met u op.

Beveiligingsscan

Vraag snel een gratis beveiligings scan aan om meteen te kunnen zien waar jouw zwakke en sterke punten liggen op het gebied van beveiliging. BBN Beveiliging neemt binnen één werkdag contact met u op om uw gratis beveiligingsscan in te plannen. Na een kort telefoon gesprek zullen wij langskomen om alles te inspecteren. Na de beveiligingsscan krijgt u een uitgebreid rapport met advies op maat. Zeker zijn van uw veiligheid? Vraag dan nu snel de gratis beveiligingsscan aan!

24/7 beveiliging. Al 37 jaar.

BBN Beveiliging gebruikt cookies op haar website om het gebruik te analyseren en gebruiksgemak te verbeteren.