Inloggen klanten

Nieuws

Op Koningsdag 20% meer inbraken in grote steden

Terwijl veel mensen met een oranjebittertje op de kleedjesmarkt of festival staan, slaan dieven veel vaker toe. Vooral in de steden die bekendstaan om de Koningsdagfeesten is het raak. Uitschieter Utrecht ziet zelfs bijna een verdubbeling (+94%). Dit blijkt uit de Woninginbraken Index van Independer op basis van een ingediend Woo-verzoek bij de Politie. Opvallend genoeg is er in de niet-stedelijke gebieden op Koningsdag juist een daling te zien van gemiddeld ruim 20 procent.

Kerst, oud en nieuw en carnaval zijn allemaal dagen dat er bovengemiddeld vaak wordt ingebroken. Dieven weten dan zeker dat de bewoners een aanzienlijke periode niet thuis zijn. “Koningsdag valt daar natuurlijk ook onder. Dan trekken we er massaal op uit om oude spullen te verkopen of gaan we juist op koopjesjacht. Daarna kan het met een drankje ook nog weleens gezellig worden. Sluit alles goed af voordat je vertrekt en vergeet ook niet de ramen dicht te doen. Ook in de garage en schuur. Want als ze makkelijk binnenkomen, zonder braakschade, dan is het niet verzekerd”, zegt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.

Stedelijke gebieden lopen het meeste gevaar
In zeer stedelijke gebieden is de stijging op Koningsdag het grootst. In een stad als Amsterdam gaat het dan om 75 procent meer dan op een gemiddelde dag. Inbrekers maken dankbaar gebruik van momenten dat veel mensen buiten de deur zijn. Gemiddeld gaat het om een stijging van 16.46 procent ten opzichte van een ‘gewone’ dag. Een andere uitschieter qua steden is Enschede.

De drie gemeenten waar elke Koningsdag het vaakst werd ingebroken is als volgt:
Amsterdam +75,13% (gemiddeld 8 inbraken per Koningsdag, gemiddeld 4,57)
Utrecht +93,51% (gemiddeld 3 inbraken per Koningsdag, gemiddeld 1,55)
Enschede +146,72% (gemiddeld 2 inbraken per Koningsdag, gemiddeld 0,81)

Het is wel heel opvallend dat er in niet stedelijke gebieden, lees het platteland, juist een daling te zien is qua inbraken. Daar neemt het gemiddeld aantal inbraken juist af met 22 procent. “Het zou kunnen zijn dat de bewoners daar Koningsdag meer als een vrije dag zien en dan juist thuis zijn. De Koningsdagtradities van de festivals en live muziek op straat zijn toch vooral in de stedelijke gebieden te vinden.”

Aangifte doen
Ook buitenshuis, middenin die gezelligheid is het oppassen geblazen. “Pas daar ook op voor zakkenrollers, die dan ook actiever zijn. Dus toch een paar praktische tips. Doe je portemonnee en telefoon niet in de achterzak, trap niet in babbeltrucs en neem zo min mogelijk waardevolle spullen mee. Mocht je worden bestolen, meldt dit dan altijd bij de politie. Zonder aangifte doen de verzekeraars niets”, aldus expert woonverzekeringen Michel Ypma van Independer.

(Bekijk de link voor meer grafieken en data)

Expert woonverzekeringen Michel Ypma heeft nog een waarschuwing: ”Uit ons onderzoek blijkt dat er vaker pogingen tot inbraak zijn met volle maan, bij regen en op een zaterdag. Nu valt Koningsdag op een zaterdag met een nagenoeg volle maan en wordt er lichte regen voorspeld. Redenen te meer om alles dubbel zo goed af te sluiten als je gaat feesten.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Diensten

Wij verrichten beveiligingswerkzaamheden als particuliere beveiligingsdienst met landelijke toelating van het Ministerie van Veiligheid en Justitie met vergunningsnummer 422. Vanuit onze vestiging nabij Utrecht bedienen wij al sinds 1986 niet alleen de provincie Utrecht maar geheel Nederland.

Referenties

“Het nieuws bepaalt onze werktijden en beveiligingsbehoeften, BBN past zich daarbij probleemloos aan. BBN hanteert duidelijke procedures, maar is ook flexibel. BBN is professioneel, maar ook persoonlijk. Voor mij is BBN Beveiliging een echte partner in veiligheid.”

Dhr. D. Seuren

Coördinator ICT/Facilitair

“BBN Beveiliging is een fijne partij om mee samen te werken. De beveiligers zijn vriendelijk en zijn -indien nodig- flexibel inzetbaar. Een aanrader!”

Mw. l. Bruinsma

Office Manager

“BBN Beveiliging is voor ons dé partner op het gebied van onze bedrijfsbeveiliging. Expertise, integriteit en betrouwbaarheid is waar het bedrijf voor staat en waar zij naar handelen. Resulterend in een jarenlange samenwerking waar het sleutelwoord ‘vertrouwen’ is.”

Mw. A.M. Mackaay

Exectutive Assistant

Vacatures

Gratis beveiligingsadvies

Vul onderstaand formulier in en wij nemen binnen één werkdag contact met u op.

Beveiligingsscan

Vraag snel een gratis beveiligings scan aan om meteen te kunnen zien waar jouw zwakke en sterke punten liggen op het gebied van beveiliging. BBN Beveiliging neemt binnen één werkdag contact met u op om uw gratis beveiligingsscan in te plannen. Na een kort telefoon gesprek zullen wij langskomen om alles te inspecteren. Na de beveiligingsscan krijgt u een uitgebreid rapport met advies op maat. Zeker zijn van uw veiligheid? Vraag dan nu snel de gratis beveiligingsscan aan!

24/7 beveiliging. Al 37 jaar.

BBN Beveiliging gebruikt cookies op haar website om het gebruik te analyseren en gebruiksgemak te verbeteren.