‘Kom weer in loondienst. Dat voorkomt problemen met belastingen, geeft veel meer zekerheid en betekent op lange termijn een beter inkomen.’ En: ‘Beveiligingsbedrijf: toets of u problemen krijgt met de Belastingdienst.’ Dat is de strekking van een nieuwe campagne van de Nederlandse Veiligheidsbranche gericht op beveiligers die officieel zzp’er zijn en op de bedrijven die hen inhuren. De campagne start deze week.
Zowel zzp’ers als beveiligingsbedrijven doen er volgens de Nederlandse Veiligheidsbranche verstandig aan om weer een vast dienstverband aan te gaan, want er dreigen vanaf 1 januari volgend jaar problemen met de Belastingdienst bij inhuur van zzp’ers. Daarom is een campagne gestart. Onderdeel daarvan is dat beide doelgroepen, zowel zzp’ers als beveiligingsbedrijven, een test kunnen doen om te beoordelen of ze risico lopen op problemen met de Belastingdienst.
Schijnzelfstandigen
De bedrijfstakvereniging start de campagne naar aanleiding van het ministeriële besluit om de Belastingdienst te laten controleren of personen die zich laten inhuren als zzp’er wel recht hebben op die status en de bijbehorende fiscale positie. Het vermoeden leeft breed dat veel ‘zzp’ers’ in veel economische sectoren eigenlijk schijnzelfstandigen zijn. Daarmee hollen zij volgens de branchevereniging het systeem van sociale zekerheid en het pensioenstelsel uit, want ze betalen geen premies. Tegelijkertijd lopen ze risico’s op armoede omdat ze veelal niet verzekerd zijn.
De Tweede Kamer heeft zich om deze redenen achter het besluit geschaard om schijnzelfstandigheid aan te pakken. Eerder riep de Nederlandse Veiligheidsbranche op om dat te doen. Volgens de vereniging zijn vrijwel alle zzp’ers in de beveiliging schijnzelfstandigen.
Zzp’ers onmisbaar
Dat de Nederlandse Veiligheidsbranche deze campagne start is geen verrassing. De belangrijkste leden zijn grote bedrijven die last hebben van concurrenten die op grote schaal zzp’ers inzetten om ook grotere opdrachten binnen te kunnen halen. Dat zzp’ers nu massaal in loondienst zullen gaan, valt overigens te betwijfelen. Ze kunnen momenteel makkelijk aan opdrachtgevers komen en kunnen bovendien zelf bepalen wanneer en hoe vaak zij aan de slag gaan. Om die reden zijn er inmiddels al zo’n 12.000 beveiligers die voor het zzp-bestaan hebben gekozen. Deze mensen kunnen onmogelijk worden gemist in deze tijden van personeelsschaarste in combinatie met een grote vraag naar beveiligers. Een groot deel zal inderdaad niet aan de eisen van de Belastingdienst voldoen en zich moeten aanpassen. BeveiligingNieuws.nl publiceert binnenkort een artikel over waaraan zzp’ers moeten voldoen om geen problemen te krijgen.