Het aantal winkeldiefstallen is fors gestegen en nadert het hoogste niveau van de afgelopen tien jaar, blijkt uit recente politiecijfers die het AD heeft opgevraagd. Zowel het totale aantal aangiftes als het record van meer dan 43.000 winkeldiefstallen van tien jaar geleden worden naar verwachting dit jaar overtroffen.
INretail, een brancheorganisatie, spreekt van een groeiend maatschappelijk probleem en pleit voor een andere aanpak, waarbij strengere straffen mogelijk tot de oplossing behoren. De schade voor de sector wordt geschat op bijna 2 miljard euro door inkomstenderving en vooral de impact van gewelddadige diefstallen op het personeel. Het probleem beperkt zich niet alleen tot supermarkten met vergeten items bij zelfscankassa’s of jongeren die iets wegnemen. Er is een brede toename van diefstallen in de sector, inclusief agressieve tachtigers die niet-afgerekende artikelen in hun rollators verstoppen, verklaart INretail.
Dringend ingrijpen vereist
Deze toenemende combinatie van agressie en criminaliteit vereist volgens INretail dringend ingrijpen. “Er lijkt een maatschappelijke fout te zijn en we zijn in overleg met politie en justitie om dit aan te pakken. Misschien moeten de straffen worden verzwaard.”
Martijn Wildeboer van het Platform Veilig Ondernemen vermoedt dat de toename niet alleen te wijten is aan inflatie of economische verslechtering. “Na de coronaperiode is er meer vrijheid, maar dat vertaalt zich op een negatieve manier.” Het aantal winkelbezoekers is toegenomen na de coronatijd en soms is er een tekort aan personeel aanwezig.
Politie kan weinig doen
Hoewel de politie de stijging van het aantal diefstallen ziet, erkent een woordvoerder dat er weinig verder kan worden ondernomen. “Als een winkelier aangifte doet, is er vaak al een verdachte. We arresteren die persoon, maar daarna ligt de zaak bij het Openbaar Ministerie.”
Niet alle winkeldieven belanden bij de politie; sommige ondernemers kiezen ervoor om de schade ‘civiel af te handelen’. De dief wordt dan verantwoordelijk gesteld voor de schade en moet een vast bedrag van 181 euro betalen. Arie Jan van Os, directeur van Soda die deze afhandeling regelt, merkt op dat de politie niet altijd verschijnt. “Met die 181 euro heeft de ondernemer in elk geval iets.”