Taskforce ‘Onze hulpverleners veilig’ start woensdag een nieuwe campagnevideo met als doel het tegengaan van geweld tegen hulpverleners tijdens de jaarwisseling. Pieter Verhoeve, burgemeester van Gouda en voorzitter van de organisatie zegt tegenover WNL: “Achter elk uniform zit een mens. Besef wat je op zo’n moment doet.”
Terwijl oud en nieuw voor velen een feestdag is, ervaren hulpverleners vaak het tegenovergestelde. Het aantal gevallen van agressie en geweld tegen hen neemt gestaag toe. De Taskforce wil deze problematiek onder de aandacht blijven brengen en brengt daarom een nieuwe campagnevideo uit. “De jaarwisseling brengt voor velen saamhorigheid, maar helaas denken sommigen dat tussen twaalf en twee uur een periode van wetteloosheid en chaos moet ontstaan”, aldus Verhoeve in een interview op Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Echt schokkend
“Duizenden agenten, boa’s en brandweerlieden gaan de straat op voor onze veiligheid”, vervolgt Verhoeve. “Na hun dienst keren zij terug naar huis, vaak naar een gezin met een partner en kinderen.” De campagnevideo heeft als doel bewustwording te creëren. “Mensen moeten zich realiseren wat voor impact het heeft als ze hulpverleners met geweld en agressie confronteren.”
“Het aanvallen van hulpverleners vind ik echt schokkend”, reageert demissionair vicepremier en minister van SZW Karien van Gennip. “Dit zijn mensen die voor ons aan het werk zijn terwijl wij feestvieren. Heb respect, blijf van hen af en laat hen hun werk doen.”
Vuurwerkverbod
Tegelijkertijd meldt De Telegraaf dat het aantal voorstanders van een vuurwerkverbod afneemt. “Het is een wirwar van regels”, zegt hoofdredacteur Kamran Ullah. “In de ene gemeente is het toegestaan, terwijl het in de andere gemeente weer verboden is. Ik denk dat mensen het gewoon niet meer begrijpen.”
Ullah begrijpt daardoor de afname van steun voor een vuurwerkverbod. “Tijdens die verboden zagen we juist dat er meer vuurwerk werd afgestoken en er meer incidenten waren. Ik geloof daarom niet dat een verbod zal helpen.”
Van Gennip pleit voor gemeenten om specifieke locaties aan te wijzen waar vuurwerk wel of niet mag worden afgestoken. “Dit kan goed werken als mensen zich eraan houden. Zo creëer je plekken waar volwassenen en jongeren vuurwerk kunnen afsteken, terwijl andere locaties geschikt zijn voor de kleintjes om sterretjes te branden.”