November is auto-inbraakmaand. De afgelopen drie jaar lag het aantal inbraken in november zelfs gemiddeld 20 procent hoger dan het jaargemiddelde. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie.
,,In oktober begint het aantal inbraken al te stijgen en in november is dan de piek”, legt Menno Dijcks, expert autoverzekeringen van vergelijkingssite Independer uit. Als we het vergelijken met het landelijk gemiddelde zijn andere populaire maanden bij autodieven oktober (+18,9 procent) en september (+8,9 procent). De maanden met gemiddeld de minste auto-inbraken zijn april (-16,1 procent) en mei (-12,8 procent).
Brits onderzoekt gaat tegen Nederlands advies in
Maar Brits onderzoek toont exact het tegenovergestelde aan. Door je auto onder het licht van bijvoorbeeld een lantaarnpaal te parkeren, neemt de kans op inbraak en diefstal juist toe, zo blijkt uit een analyse die is gepubliceerd in het Journal of Quantitative Criminology. Vooral ‘opportunistische’ dieven zouden op donkerdere plekken moeilijker kunnen zien of er iets in de auto ligt.
Uit het onderzoek bleek dat het aantal diefstallen uit voertuigen met 44 procent daalde toen de straatverlichting tussen middernacht en 05.00 uur werd uitgeschakeld. In plaats daarvan steeg het aantal autodiefstallen en inbraken in aangrenzende straten, die de hele nacht verlicht bleven. Volgens het onderzoek is het voor dieven in het donker lastiger te bepalen of ze er veilig kunnen ‘werken’. Ook zouden ze zonder licht moeilijker onderdelen kunnen verwijderen.
Bij alleen WA geen schadevergoeding
,,Auto-inbraken zijn vervelend, zeker omdat je verzekeraar alleen uitkeert als je WA Plus of All Risk bent verzekerd”, zegt Menno Dijcks. ,,Met alleen een WA-verzekering komt je niet in aanmerking voor een vergoeding. Veel mensen weten dit niet en komen dan voor een nare verrassing te staan. Woon je in een gebied waar veel wordt ingebroken, dan kan het dus verstandig zijn om de verzekering aan te passen”, aldus Menno Dijcks.
Aantal inbraken fors gestegen: in zeven gemeenten zelfs verdubbeld
Er is dit jaar tot en met oktober al 35.380 keer in een auto ingebroken. Dit is een stijging van 715 incidenten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In een aantal gemeenten is het aantal zelfs meer dan verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zoals bijvoorbeeld IJsselstein (+172 procent), Goirle (+146 procent), Gouda (+128 procent), Meierijstad (+121 procent), Assen (+106 procent), Laren (+103 procent) en Waddinxveen (+100 procent).
En dan moeten de cijfers van november – dé autodiefstalmaand bij uitstek – en december daar nog bij komen. In dit onderzoek hebben we gekeken naar gemeenten met in totaal meer dan vijftig auto-inbraken. ,,De stijging van het aantal auto-inbraken kan effect hebben op de premies die je betaalt voor de autoverzekering”, legt Menno Dijcks van Independer uit. ,,Die kunnen namelijk per stad en zelfs buurt anders zijn. Want als het risico op diefstal hoger is geworden wil de verzekeraar dit risico afdekken en dat betekent een hogere premie. Maar er is ook een beetje goed nieuws: het claimen van een schade door inbraak of diefstal zorgt er niet voor dat je terugvalt in schadevrije jaren.”
Hier de meeste auto-inbraken
Per duizend auto’s is men in Noord-Holland het vaakst de klos (6,7 inbraken). Ter vergelijking: het aantal incidenten ligt hier zelfs bijna tien keer hoger dan in de provincie Friesland. Lokaal zijn de verschillen nog veel groter. Dit zijn de tien gemeenten met tot nu toe meeste auto inbraken per duizend auto’s.
Amsterdam – 21,6 inbraken per 1000 auto’s
Utrecht – 16,5 inbraken per 1000 auto’s
Rotterdam – 16,2 inbraken per 1000 auto’s
Eindhoven – 14,5 inbraken per 1000 auto’s
Schiedam – 14,1 inbraken per 1000 auto’s
Laren – 9,5 inbraken per 1000 auto’s
IJsselstein – 9,3 inbraken per 1000 auto’s
Ouder-Amstel – 8,8 inbraken per 1000 auto’s
Nieuwegein – 8,8 inbraken per 1000 auto’s
Den Haag – 8,1 inbraken per 1.000 auto’s