De afgelopen tijd kwamen er bij de politie meerdere meldingen binnen van babbeltrucs door nepagenten. De oplichters bellen naar mensen en doen zich voor als agenten met als doel om bijvoorbeeld bankgegevens te ontvangen. “De babbeltrucs kennen wij helaas al langer”, zegt wijkagent Maarten Godschalk.
Bij babbeltrucs doen oplichters zich voor als monteurs of bankmedewerkers. Daarmee proberen ze oudere mensen te beroven van hun geld of kostbare spullen. “Het nieuwste fenomeen is dat mensen zich voordoen als politieagent om het vertrouwen te winnen”, zegt wijkagent Godschalk, die werkt in Utrecht Noord-Oost.
“De smoesjes worden elke keer overgebracht met hoge druk en lange gesprekken”, zegt wijkagent. Afgelopen week ontving het basisteam van de politie in Utrecht Centrum al tien meldingen van deze babbeltruc.
Het zijn veelal oudere mensen die worden gebeld door de nepagenten. “Burgers denken te worden gebeld door de politie. Ze weten niet meer wat echt is”, volgens Godschalk. “Dat kan variëren van politieagent tot rechercheur, ze noemen ook een echte naam. Meestal zeggen ze dan dat de verdachten zijn aangehouden door de politie en dat er een adres of andere gegevens zijn gevonden.”
Bewustwording
Daarna vragen ze of je waardevolle spullen in huis hebt en of je die klaar kan leggen, legt de wijkagent uit. Vervolgens komt er een koerier langs die het zogenaamd ‘veilig’ komt stellen. De politie waarschuwt nu voor deze tactiek en deelt tips in de hoop te voorkomen dat mensen daadwerkelijk worden bestolen.
Want bewustwording creëren is van belang om het de oplichters zo moeilijk mogelijk te maken, benadrukt Godschalk. “Het kan zomaar zijn dat het jouw opa, oma, vader of moeder is die wordt opgelicht. Het is dus belangrijk om in gesprek te gaan over wat de politie wel of niet doet.”
Zo vragen de oplichters naar bankgegevens of welke dierbare spullen in huis liggen. “Het klinkt logisch, maar daar vraagt de politie nooit naar. De politie komt ook nooit langs om kostbare spullen of pinpassen te fotograferen.”
112 bellen
Als er dan een nepagent voor de deur staat, is het advies om niet open te doen en 112 te bellen. “Dan sturen wij een politieauto om te kijken of het klopt. Je kan ook altijd vragen naar het politielegitimatiebewijs. Dat is in elk geval een extra methode om te kijken of je met een echte agent te maken hebt”, zegt Godschalk. Volgens hem zijn er inmiddels meerdere verdachten aangehouden.
De oplichters opereren door het hele land. Ook de politie in Vleuten en Vleuterweide waarschuwt voor de nepagenten. De afgelopen dagen zijn daar ook meldingen over binnengekomen. “Wees lief en stuur het aan uw buren of stuur het rond in uw buurtapp”, schrijft de politie op Instagram.