Terwijl veel mensen met een oranjebittertje op de kleedjesmarkt of festival staan, slaan dieven veel vaker toe. Vooral in de steden die bekendstaan om de Koningsdagfeesten is het raak. Uitschieter Utrecht ziet zelfs bijna een verdubbeling (+94%). Dit blijkt uit de Woninginbraken Index van Independer op basis van een ingediend Woo-verzoek bij de Politie. Opvallend genoeg is er in de niet-stedelijke gebieden op Koningsdag juist een daling te zien van gemiddeld ruim 20 procent.
Kerst, oud en nieuw en carnaval zijn allemaal dagen dat er bovengemiddeld vaak wordt ingebroken. Dieven weten dan zeker dat de bewoners een aanzienlijke periode niet thuis zijn. “Koningsdag valt daar natuurlijk ook onder. Dan trekken we er massaal op uit om oude spullen te verkopen of gaan we juist op koopjesjacht. Daarna kan het met een drankje ook nog weleens gezellig worden. Sluit alles goed af voordat je vertrekt en vergeet ook niet de ramen dicht te doen. Ook in de garage en schuur. Want als ze makkelijk binnenkomen, zonder braakschade, dan is het niet verzekerd”, zegt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.
Stedelijke gebieden lopen het meeste gevaar
In zeer stedelijke gebieden is de stijging op Koningsdag het grootst. In een stad als Amsterdam gaat het dan om 75 procent meer dan op een gemiddelde dag. Inbrekers maken dankbaar gebruik van momenten dat veel mensen buiten de deur zijn. Gemiddeld gaat het om een stijging van 16.46 procent ten opzichte van een ‘gewone’ dag. Een andere uitschieter qua steden is Enschede.
De drie gemeenten waar elke Koningsdag het vaakst werd ingebroken is als volgt:
Amsterdam +75,13% (gemiddeld 8 inbraken per Koningsdag, gemiddeld 4,57)
Utrecht +93,51% (gemiddeld 3 inbraken per Koningsdag, gemiddeld 1,55)
Enschede +146,72% (gemiddeld 2 inbraken per Koningsdag, gemiddeld 0,81)
Het is wel heel opvallend dat er in niet stedelijke gebieden, lees het platteland, juist een daling te zien is qua inbraken. Daar neemt het gemiddeld aantal inbraken juist af met 22 procent. “Het zou kunnen zijn dat de bewoners daar Koningsdag meer als een vrije dag zien en dan juist thuis zijn. De Koningsdagtradities van de festivals en live muziek op straat zijn toch vooral in de stedelijke gebieden te vinden.”
Aangifte doen
Ook buitenshuis, middenin die gezelligheid is het oppassen geblazen. “Pas daar ook op voor zakkenrollers, die dan ook actiever zijn. Dus toch een paar praktische tips. Doe je portemonnee en telefoon niet in de achterzak, trap niet in babbeltrucs en neem zo min mogelijk waardevolle spullen mee. Mocht je worden bestolen, meldt dit dan altijd bij de politie. Zonder aangifte doen de verzekeraars niets”, aldus expert woonverzekeringen Michel Ypma van Independer.
(Bekijk de link voor meer grafieken en data)
Expert woonverzekeringen Michel Ypma heeft nog een waarschuwing: ”Uit ons onderzoek blijkt dat er vaker pogingen tot inbraak zijn met volle maan, bij regen en op een zaterdag. Nu valt Koningsdag op een zaterdag met een nagenoeg volle maan en wordt er lichte regen voorspeld. Redenen te meer om alles dubbel zo goed af te sluiten als je gaat feesten.”