Inloggen klanten

Nieuws

Diefstal kost bouwsector minstens 250 miljoen euro per jaar

Meer dan de helft van de Nederlandse medewerkers in de bouw ziet een toename in criminaliteit op de bouwplaats. Het overgrote merendeel (59 procent) is zelf getuige geweest van diefstal en nog eens 46 procent heeft het meerdere keren binnen een paar maanden meegemaakt. Ronald Boerkamp, managing director van BauWatch: “Diefstal en vandalisme zijn enorme uitdagingen die de Nederlandse bouwsector in 2023 minstens 250 miljoen euro hebben gekost.”

In 2023 is er door een ruime meerderheid van de respondenten (55 procent) een toename van criminaliteit binnen de bouwsector waargenomen. Deze trend wordt verder onderstreept door het feit dat maar liefst 59 procent ook daadwerkelijk eens getuige is geweest van diefstal op een bouwlocatie. Bouwplaatsen in het westen van het land zijn hierbij het vaakst doelwit met 39 procent. Wat nog verontrustender is, is dat 83 procent van de respondenten ziet dat de criminaliteit steeds geavanceerder wordt, onder meer door het gebruik van sociale media of drones die verkennende vluchten maken boven bouwprojecten. Deze bevindingen benadrukken de dringende noodzaak om al in de voorbereiding een strategie voor betere veiligheidsmaatregelen mee te nemen en samenwerking binnen de bouwsector op te zoeken om dit aan te pakken.

Belangrijkste doelwitten: bouw, infra en zonneparken
Zonneparken zijn een belangrijk doelwit geworden, blijkt uit het onderzoek. Nederland telde in 2023 ruim 560 zonneparken van in totaal 3621 ha, dat zijn ruim 5100 voetbalvelden. Een enorme oppervlakte met groot potentieel voor criminelen. Koper (39 procent) en kabels (31 procent) zijn in trek volgens Ronald Boerkamp. “Deze materialen zijn altijd al aantrekkelijk geweest voor criminelen,” vertelt hij. “Maar met name de waarde van koper neemt steeds meer toe door de rol die het speelt in de energietransitie. We hebben koper nodig in windturbines, zonnepanelen en elektrische auto’s. Veel zonneparken liggen bovendien langs goed bereikbare locaties, wat een ideale gelegenheid biedt om onbeveiligde parken binnen te dringen, zo blijkt uit gegevens van Het Kadaster.
Maar niet alleen zonneparken zijn de dupe van criminelen. Bij bouw en infra projecten wordt veel met kabels gewerkt, in zijn totaliteit zijn kabels goed voor een derde van de diefstal gevallen. “Hier zien we bijvoorbeeld nog te vaak dat waardevolle kabelhaspels bovengronds aan elkaar worden geknoopt en onbewaakt worden achtergelaten. Dat is verontrustend,” voegt Boerkamp toe.

Stijgende kosten door diefstal
Maar liefst 62 procent van de aannemers stelt dat de kosten als gevolg van diefstal zijn gestegen. De hoofdredenen hiervoor zijn dat materialen in 44 procent van de gevallen moeten worden vervangen, wat in ruim 4 van de 10 gevallen ook nog eens leidt tot vertraging van de projecten. Volgens data van Cornerstone Projects, een zoekprovider voor nutsbedrijven, wordt de vertraging die hiermee gepaard gaat, geschat op 10 tot wel 50 procent van de totale bouwkosten.
In 16 procent van de gevallen bedroegen de kosten bij een enkel incident waarbij materialen werden gestolen meer dan 10.000 euro. In 67 procent van de gevallen was dit 5.000 euro. Hieruit blijkt dat de schade van zelfs ‘kleine’ overtredingen kan oplopen tot een substantieel schadebedrag als er geen actie wordt ondernomen. Het aantal faillissementen van bouwbedrijven in 2023 was het hoogst in de laatste tien jaar. Kosten als gevolg van criminaliteit kunnen dus op deze manier grote negatieve gevolgen hebben voor bedrijven.

Slechte beveiliging houdt criminaliteit in stand
Dat de beveiliging op bouwplaatsen beter kan, wordt door medewerkers op bouwplaatsen bevestigd. Een derde is van mening dat het zelfs slecht is. Nog eens een derde van de bouwprofessionals geeft aan dat beveiliging een lage prioriteit heeft. Boerkamp begrijpt dit niet: “De gevolgen van diefstal hebben grote impact op bouwprojecten. Niet alleen financieel maar ook de vertraging die de projecten hiermee oplopen. Bovendien wil je diefstal niet in de hand werken. Door niet te investeren in beveiliging houd je criminaliteit in stand.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Diensten

Wij verrichten beveiligingswerkzaamheden als particuliere beveiligingsdienst met landelijke toelating van het Ministerie van Veiligheid en Justitie met vergunningsnummer 422. Vanuit onze vestiging nabij Utrecht bedienen wij al sinds 1986 niet alleen de provincie Utrecht maar geheel Nederland.

Referenties

“Het nieuws bepaalt onze werktijden en beveiligingsbehoeften, BBN past zich daarbij probleemloos aan. BBN hanteert duidelijke procedures, maar is ook flexibel. BBN is professioneel, maar ook persoonlijk. Voor mij is BBN Beveiliging een echte partner in veiligheid.”

Dhr. D. Seuren

Coördinator ICT/Facilitair

“BBN Beveiliging is een fijne partij om mee samen te werken. De beveiligers zijn vriendelijk en zijn -indien nodig- flexibel inzetbaar. Een aanrader!”

Mw. l. Bruinsma

Office Manager

“BBN Beveiliging is voor ons dé partner op het gebied van onze bedrijfsbeveiliging. Expertise, integriteit en betrouwbaarheid is waar het bedrijf voor staat en waar zij naar handelen. Resulterend in een jarenlange samenwerking waar het sleutelwoord ‘vertrouwen’ is.”

Mw. A.M. Mackaay

Exectutive Assistant

Vacatures

Gratis beveiligingsadvies

Vul onderstaand formulier in en wij nemen binnen één werkdag contact met u op.

Beveiligingsscan

Vraag snel een gratis beveiligings scan aan om meteen te kunnen zien waar jouw zwakke en sterke punten liggen op het gebied van beveiliging. BBN Beveiliging neemt binnen één werkdag contact met u op om uw gratis beveiligingsscan in te plannen. Na een kort telefoon gesprek zullen wij langskomen om alles te inspecteren. Na de beveiligingsscan krijgt u een uitgebreid rapport met advies op maat. Zeker zijn van uw veiligheid? Vraag dan nu snel de gratis beveiligingsscan aan!

24/7 beveiliging. Al 37 jaar.

BBN Beveiliging gebruikt cookies op haar website om het gebruik te analyseren en gebruiksgemak te verbeteren.