2025 wordt een mooi, maar ook spannend jaar voor de Nederlandse beveiligingswereld. Dat was de afdronk van de toespraken van de voorzitters van de Federatie Veilig Nederland, de Vereniging van Erkende Beveiligingsbedrijven en de Nederlandse Veiligheidsbranche bij de opening van hun nieuwjaarsbijeenkomst in Oegstgeest. Daar ontmoette de georganiseerde beveiligingswereld en vele van hun gasten elkaar voor een door 275 bezoekers bezochte bijeenkomst.
Voorzitter Ard van der Steur keek terug op de gewonnen rechtszaak rond toepassing van de Cao Particuliere Beveiliging. Doordat de Raad van State heeft beslist dat alle beveiligingsbedrijven aan die cao gebonden zijn, is het volgens hem afgelopen met concurrentie op arbeidsvoorwaarden binnen de sector en is er zekerheid voor bedrijven en beveiligers. Met de inmiddels bereikte overeenstemming over een vernieuwde cao gaan beveiligers er stevig volgens Van der Steur op vooruit en staan beveiligingsbedrijven sterker op de krappe arbeidsmarkt.
Spannend wordt het in 2025, aldus Van der Steur, als het gaat om het tegengaan van schijnzelfstandigheid. Zullen beveiligers weer op de loonlijst willen of niet? De voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche was verder voorzichtig optimistisch over vernieuwing van de belangrijkste wet voor beveiligingsbedrijven, de WPBR. Een persoonsgebonden pas voor beveiligers moet daar onderdeel van zijn.
Dé uitdaging in 2025 is beveiliging van de NAVO-top, in juni in Den Haag. “Dat wordt een echte test voor beveiligend Nederland”, zei Van der Steur.
Goede contacten
Voorzitter Fred Teeven van de Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven (VEB) liet zijn licht schijnen op de samenwerking tussen overheid en particuliere bedrijven. De VEB-leden, technische beveiligings- en persoonsbeveiligingsbedrijven, kunnen met hun oplossingen zeer effectief en ook zeer efficiënt bijdragen aan het werk van politie en andere overheidsinstanties, hield Teeven zijn gehoor voor. Hij benadrukte dat goede samenwerking vaak begint met goede contacten en riep de aanwezige beveiligingsbedrijven op om werk te maken van dergelijke contacten. “Wij kunnen veel voor de politie betekenen, maar men moet ons wel weten te vinden”, aldus Teeven. De VEB-voorzitter gaf ook aan dat de branche moet blijven investeren in goede contacten met de politie. Juist die wisselwerking tussen publieke- en private instanties en bedrijven maakt Nederland veiliger.
Sleutel tot beste resultaten
Voorzitter Boele Staal van de Federatie Veilig Nederland heeft lidbedrijven die kennis en expertise hebben op het gebied van particuliere alarmcentrales, inbraak, detectie en alarmtransmissie, toegangscontrole, video, bouwplaats- en gebouwbeveiliging, hang- en sluitwerk, rookbeheersing, blusmiddelen en -systemen, sprinklers, branddetectie, ontruimingsalarm, rook- en CO-melders en onderschreef de woorden van zijn beide collega-voorzitters. Hij benadrukte dat samenwerking de sleutel is tot de beste resultaten zowel in de particuliere beveiliging als mét de publieke diensten als politie en brandweer. En vice versa! De aanstaande datakoppeling in 2025/2026 tussen politie, brandweer én particuliere beveiliging zal daar een belangrijke basis voor gaan vormen.
Bedrijfsleven en particulieren die oog hebben voor de grote en kleine risico’s (inbraak, overval, brand) in het leven weten dat preventiemaatregelen risico’s verkleint en anno 2025 ook extra comfort biedt. Staal sloot af met “technische (brand)beveiliging: U ziet het vaak niet, maar het is er vaak wél.”