Verzekeraars waarschuwen voor nepbrandveiligheidsadviseurs

Het Verbond van Verzekeraars waarschuwt voor partijen die beweren uit naam van de verzekeraars de brandveiligheid in woningen te willen ‘controleren’. Het gaat om oplichters die willen inventariseren wat er te halen valt in de te controleren woningen.

De criminelen komen aan de deur om, zogenaamd namens de verzekeraar, te controleren of de woning al is voorzien van de per 1 juli verplichte rookmelders. Eenmaal binnen hebben ze het dan vaak voorzien op de waardevolle spullen van de bewoners. Ook worden bewoners gebeld en gemaild voor een ‘inspectie-afspraak’ namens het Verbond van Verzekeraars. Het gaat deze nepinspecteurs dan bijvoorbeeld om het uitvoeren van een zogeheten NEN-keuring om branden door elektrische installaties te voorkomen. Denk hierbij aan de stoppenkast, maar ook de extra installatie in verband met zonnepanelen op het dak.

Onnodige inspecties
“Wij ontvangen signalen dat de naam van het Verbond wordt misbruikt om mensen over te halen een vaak onnodige inspectie uit te voeren en daar vervolgens de kosten voor te moeten betalen”, vertelt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond. Hij wijst erop dat het Verbond nooit inspecties voorschrijft of uitvoert. “Wees dus alert als dit wel wordt gezegd en neem bij twijfel contact op met uw opstalverzekeraar of de politie.”

Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022
Om het aantal woningbranden tegen te gaan, zijn rookmelders vanaf 1 juli 2022 in ieder huis wettelijk verplicht. Zo bieden verschillende verzekeraars hun klanten de mogelijkheid om een pakket met rookmelders via hen aan te schaffen. En klanten kunnen ook hulp krijgen bij het ophangen ervan. “Maar een rookmelder ophangen, dat doe je niet voor de verzekeraar. Dat doe je voor jezelf om ervoor te zorgen dat jij en je gezin bij een brand op tijd buiten staan. Zo wordt een hoop persoonlijk leed en schade voorkomen”, stelt Weurding.