Tips tegen inbraken. Nog steeds handig ook al bent u niet op vakantie.

1) Plaats afsluitbare deur-/raamgrendels en berg de sleutel op nadat u de deuren en ramen op slot hebt gedaan

Inbrekers boren vaak een gaatje onder het slot van een deur of raam. Zo draaien ze met een ijzerdraad de sleutel om of openen ze de raamsluiting. Met een afsluitbare deurgrendel voorkomt u dat deze om te draaien is. En als u de sleutel op een onbereikbare plek legt, bent u inbrekers nog een stap voor.

2) Draai de voordeur altijd op het slot als u weggaat (ook bij korte uitstapjes)

Hengelen is een beproefde en nog steeds erg succesvolle inbraakmethode: de inbreker probeert dan met een kleerhanger de slothaak van uw voordeur te openen. Toch is dit gemakkelijk op te lossen. Als u de voordeur op slot draait, kunnen inbrekers nooit met een kledinghanger uw deur openmaken. Draai daarom altijd de deur op slot. Ook als u maar voor een korte tijd weg gaat. Extra tip: haal de sleutel altijd uit de deur als u de deur van binnen uit op slot heeft gedraaid.

3) Maak het inbrekers zo moeilijk mogelijk uw deur in te trappen

Inbrekers trappen vaak een deur of raam (gedeeltelijk) in om een woning te betreden. Het is lastig dit soort inbraken te voorkomen. Toch kunt u maatregelen nemen om het risico te beperken. Plaats bijvoorbeeld een stevige deur, of voorzie uw deur van een driepuntsslot. Dit zijn sloten aan de bovenkant, in het midden en aan de onderkant van de deur. Zo zit uw deur en/of raam zo stevig vast, dat een inbreker zich wel een tweede keer bedenkt voor hij of zij uw deur intrapt.

4) Installeer altijd goedgekeurde (cilinder)sloten

Met een tang kunnen inbrekers de cilinder van het deurslot afbreken en eruit trekken. Dit noemt men ook wel de Bulgaarse methode. Zonder cilinder is de deur zo te openen. Installeer goedgekeurde sloten met bijbehorend bouwbeslag in uw deuren en ramen en gebruik deze consequent.

5) Voorkom flipperen: installeer een dagschoot

Een (bank)pasje is voor inbrekers een gereedschap om tussen de deur en het kozijn het slot – de ‘dagschoot’ – in te drukken en te openen. Dit wordt ook wel flipperen genoemd. Draai daarom altijd de deur op slot en haal de sleutel eruit. Daarnaast is het verstandig om een anti-inbraakstrip op ramen en deuren monteren. Zo kunnen inbrekers nooit met hun pasjes bij de schoot.

6) Pas op met vakantieberichten op social media

Laat nooit op uw openbare social media accounts weten dat u op vakantie bent. Inbrekers lezen ook mee. En als ze een beetje voorbereidend werk doen, weten ze u ook te vinden op internet. Daarom is het goed zo weinig mogelijk vrij te laten over uw vakantiedata. Vertel alleen mensen die u vertrouwt dat u er tussenuit bent. Zo voorkomt u dat inbrekers weten wanneer ze hun slag kunnen slaan.

7) Zorg voor een bewoonde indruk van uw huis tijdens de vakantie.

Inbrekers houden goed in de gaten of u thuis bent of niet. Daarom is het goed om het huis een bewoonde indruk te laten hebben. Gebruik automatische schakelaars om lichten aan en uit te laten springen. Laat expres wat koffiekopjes, speelgoed of tassen in de woonkamer liggen. Vraag desnoods aan de buren om de brieven en kranten op te ruimen en de gordijnen dagelijks te openen en sluiten. Zo geeft u de indruk dat u nog thuis bent.