Sterkere rol voor beveiligers bij veiligheid samenleving

De Nederlandse Veiligheidsbranche zegt blij te zijn met de wens van minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid om beveiligingsbedrijven een sterkere rol te geven bij het handhaven en vergroten van de veiligheid van de samenleving.

Dat stelt voorzitter Ard van der Steur van de Nederlandse veiligheidsbranche in reactie op de brief die de minister onlangs stuurde aan de Tweede Kamer. Volgens hem sluiten de plannen van de minister goed aan bij de ideeën die de Nederlandse Veiligheidsbranche de afgelopen jaren onder meer inbracht in overleg met kabinet en ministerie.

Samenwerking verbeteren
Om haar voornemens te realiseren onderzoekt de minister hoe de samenwerking tussen politie en beveiligingsbedrijven kan worden verbeterd. Als voorbeelden van dergelijke publiek-private samenwerking noemt zij het werven en opleiden van veiligheidsfunctionarissen, bijvoorbeeld door kandidaten die de selectie voor politie of defensie niet doorkomen een opleidingsplek aan te bieden. Daarmee kan de potentiële capaciteit van die kandidaten behouden blijven voor het ‘veiligheidsdomein’. Daarnaast noemt de minister onder meer een rol voor de private sector bij de uitvoering van ‘statische ‘ activiteiten in objectbeveiliging zoals toezicht, surveillance en het uitlezen van camera’s.