Schaarste elektronische chips treft ook de beveiliging

Door de enorm toegenomen vraag naar elektronica en het productieverlies als gevolg van corona, is wereldwijd een grote schaarste aan chips ontstaan. De beveiligingsbranche heeft nog niet zoals sommige andere sectoren met productiestops te maken, maar de prijzen stijgen wel aanzienlijk.

Verreweg de meeste elektronische componenten komen uit landen waar het coronavirus hard heeft toegeslagen. Hoewel de productie inmiddels weer op gang komt, kampen de producenten nog met een lange nasleep van de crisis, die leidde tot een hoog ziekteverzuim, quarantaines en grote problemen in de logistiek. Daarnaast is de vraag naar elektronica enorm gestegen, doordat veel mensen nu thuis werken of tijdelijk zonder werk zitten. Vooral aan gespecialiseerde chips is een groot tekort ontstaan, waar met name de automobielindustrie last van heeft. Maar ook andere sectoren, zoals de beveiligingsindustrie, merken de gevolgen van het tekort aan chips.

Noodzakelijke prijsstijgingen
Het gevolg is dat een einde is gekomen aan de situatie waarbij elektronica steeds goedkoper wordt of krachtiger zonder dat de prijs omhoog gaat. Verschillende distributeurs hebben al prijsverhogingen aangekondigd, die variëren van 5 tot wel 25 procent. De nieuwe prijzen gaan over het algemeen in op 1 juni. Er zijn tot nu toe nog geen leveringsproblemen bekend, alleen worden veel producten duurder. Vooral als er componenten in zitten die ook in de ICT of in consumentenelektronica worden gebruikt. Zo stijgen intercoms harder in prijs dan bijvoorbeeld bewakingscamera’s.

Voorraden raken uitgeput
De prijzen van chips zijn al sinds het derde kwartaal van 2020 aan het stijgen, maar tot nu toe waren hogere prijzen voor beveiligingsproducten niet nodig, omdat nog veel uit voorraad geleverd kon worden. De voorraden met producten met goedkope chips raken echter uitgeput. Ook als de prijzen van chips naar verwachting in het derde kwartaal van 2021 weer gaan dalen, zullen de eindproducten niet direct goedkoper worden. Verwacht wordt zelfs dat de prijzen nog verder zullen stijgen dan nu.

Afhankelijkheid
Bewakingscamera’s zouden hierdoor tot zelfs 40 procent duurder kunnen worden. Zij maken gebruik van chips die ook in veel andere netwerkproducten worden gebruikt, waar de marges hoger liggen. Wat er nog wordt geproduceerd, wordt door fabrikanten van netwerkproducten opgekocht. In de VS wordt gepleit voor versterking van de eigen chipindustrie om zo minder afhankelijk te zijn van China, waar nu twee derde van de chips vandaan komt. In Europa klinkt een soortgelijk geluid. Het opzetten van een dergelijke industrie kan echter jaren duren en het valt te betwijfelen of het Verre Oosten op dit gebied nog in te halen is.