PAC’s en VTC’s verwerken zo’n 16,5 miljoen meldingen per jaar

De dertig Nederlandse particuliere alarmcentrales en videotoezichtcentrales verwerken gezamenlijk zo’n 16,5 miljoen meldingen per jaar. Dat maakt de Federatie Veilig Nederland bekend. De meldingen komen van zo’n 406.000 bedrijven en 305.000 particulieren.

Steeds meer klanten van particuliere alarmcentrales kiezen voor toevoeging van camera’s aan hun alarmsysteem. Dit verkleint de kans op onnodige opvolging aanzienlijk. Een ander voordeel is dat een eventuele inbreker op video wordt vastgelegd en de beelden in veel gevallen direct doorgezet kunnen worden naar een meldkamer van de politie. Van de in totaal 711.000 aansluitingen hebben er nu 68.000 een videoverbinding.

Onbekende bedrijfstak
De particuliere alarmcentrales (PAC’s) hebben een belangrijke functie als filter tussen klant en politie of brandweer. De meeste van de dagelijks 45.000 meldingen hoeven niet opgevolgd te worden. Storingen kunnen veelal op afstand worden opgelost en bij alarmmeldingen is nog altijd in de meeste gevallen de klant de boosdoener.
Hoewel vooral particulieren steeds vaker alarmmeldingen en videobeelden naar hun telefoon laten sturen, vormen PAC’s en VTC’s nog altijd een omvangrijke en vreemd genoeg nogal onbekende bedrijfstak. Bij de circa dertig bedrijven werken 1500 fte-s. De centralisten van alarmcentrales zijn verantwoordelijk voor de correcte afhandeling van de alarmmeldingen en storingsmeldingen. Dit is een belangrijke en verantwoordelijke functie waarvoor een BoCA-certificaat vereist is. BoCA staat voor Basisopleiding Centralist Alarmcentrale.