Overheid zendt maandag 7 juni NL-Alert testbericht

Op maandag 7 juni verzendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht in heel Nederland. Zo kan iedereen ervaren hoe een NL-Alert klinkt en eruit ziet op de mobiele telefoon. NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat waarschuwt en informeert over noodsituaties in de buurt.

NL-Alert waarschuwt en informeert bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties. Bijvoorbeeld bij een grote brand op een industrieterrein, onverwacht noodweer of een giftige stofwolk na een explosie. In een NL-Alert staat altijd wat er aan de hand is, wat de ontvanger moet doen en waar hij meer informatie en updates kan vinden. Wie een NL-Alert ontvangt, dient het bericht direct te lezen, in actie te komen en mensen in de omgeving te helpen.

Zo ontvang je een NL-Alert
Wie een NL-Alert binnenkrijgt hoort een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal berichtje. Het NL-Alert is direct op het beginscherm van de mobiele telefoon te zien.
Voor het ontvangen van NL-Alert hoeft niets ingesteld te worden op de mobiele telefoon. Het is gratis en anoniem, het telefoonnummer blijft onbekend. De NL-Alert wordt ook ontvangen als het mobiele netwerk overbelast is. Naast NL-Alert op de mobiel, is de NL-Alert ook te zien op steeds meer digitale reisinformatieschermen van het openbaar vervoer en digitale reclameborden.

Hoe zendt de overheid NL-Alert uit
De overheid kan NL-Alert uitzenden via alle zendmasten van Nederlandse telecomproviders. Tijdens een noodsituatie bepaalt de lokale veiligheidsregio in welk gebied het NL-Alert uitgezonden moet worden. Dit is afhankelijk van de plek van het incident, maar bijvoorbeeld ook van hoe de wind staat. Een gevaarlijke gifwolk kan door de wind een plaats bereiken die mogelijk kilometers verderop ligt. De gezamenlijke meldkamer van de politie, brandweer en ambulance stelt het NL-Alert tekstbericht op. Zij zenden dit vervolgens uit naar alle zendmasten in het betreffende gebied. Wie verbonden is met een zendmast in dit betreffende gebied ontvangt het NL-Alert.