Oproep voor Europese erkenning van particuliere beveiligers

Particuliere beveiliging verdient de status van ‘vitale dienstverlening’. Die oproep deed de Europese branchekoepel CoESS zaterdag tijdens de ‘International Security Officers Day’, die wat deze organisatie betreft nu elk jaar op 24 juli zal plaatsvinden. 

Ter gelegenheid van de International Security Officers Day riep CoESS (Confederation of European Security Services) alle beleidsmakers in Europa op om nu eindelijk eens het essentiële werk van particuliere beveiligers te erkennen en actie te ondernemen op het gebied van inkoop- en contractpraktijken, sectorale regelgeving om kwaliteit af te dwingen en publiek-private samenwerking. Want in opnieuw een jaar van een ongekende crisis verschenen de particuliere beveiligers toch weer in de frontlinie en verleenden zij essentiële diensten waarmee Europese burgers en bedrijven de coronapandemie konden doorstaan. “De beveiligers zijn onze stille helden”, aldus CoESS-voorzitter Vinz van Es. “Niet alleen op deze specifieke dag, maar gedurende de afgelopen jaren voelt CoESS zich sterk geëngageerd om hulde te brengen aan het harde werk van beveiligers. Daarom roepen wij op tot concrete politieke actie.”

Niet zomaar een dienst
Net als tijdens eerdere crises hebben de ruim twee miljoen particuliere beveiligers in Europa laten zien dat ze niet zomaar een dienst verlenen. De ‘stille helden’ kwamen opdagen om overheden, bedrijven en burgers in heel Europa te ondersteunen om veilig door de coronapandemie te navigeren. Sinds meer dan een jaar houden particuliere beveiligers vast aan hun missie om vitale infrastructuren en toeleveringsketens te beschermen op momenten dat velen veilig thuis op afstand konden werken. Ze beveiligen de lege kantoren, zorgen voor toegangscontrole in zorginstellingen, beheren de bezoekersstromen en veiligheidsmaatregelen en zorgen voor veiligheid in winkels, horeca en bij het transport van contant geld en andere kostbaarheden. Nu de Europese economie langzaam weer opengaat, zien zij er op toe dat de maatregelen voor infectiepreventie worden nageleefd en er veilig gevaccineerd kan worden.

Economisch herstel
Het is niet meer dan logisch dat veel Europese regeringen en de Europese Commissie, particuliere beveiliging officieel erkenden als een ‘essentiële dienst’ of ‘vitale bezigheid’. In deze nieuwe, onstabiele realiteit hebben particuliere beveiligers opnieuw bewezen essentieel te zijn voor het functioneren van onze economieën – niet alleen tijdens lockdowns, maar ook nu beleidsmakers, medische experts en bedrijven proberen de juiste balans van maatregelen te vinden voor een veilig en zeker economisch herstel.

Erkenning
Van Es: “Laten we niet vergeten: particuliere beveiligingsdiensten zijn altijd essentieel geweest voor veiligheid en beveiliging op veel verschillende locaties, vooral in eerdere uitzonderlijke omstandigheden zoals de golf van terroristische aanslagen op Europese openbare ruimtes en tijdens de hoge migratiestromen. Wat nu anders is, is het niveau van erkenning dat de branche in veel landen krijgt – door staatshoofden, wetshandhavers en het publiek.”
Maar alleen een ‘lippendienst’ is volgens de voorzitter niet voldoende om eer te bewijzen aan de particuliere beveiligingsindustrie en haar werknemers. “Veiligheidsfunctionarissen staan ​​centraal in de interne veiligheidskaders in Europa, maar kampen nog steeds met structurele uitdagingen die effectief kunnen worden aangepakt door politieke actie. Ter gelegenheid van International Security Officers Day 2021 benadrukt CoESS daarom dat de erkenning van de particuliere beveiligingsmedewerkers nu eindelijk moet leiden tot politieke actie.”

Sectorale regulering
CoESS wil op de eerste plaats dat publieke en private inkopers stoppen met het ondermijnen van kwalitatieve arbeidsomstandigheden. Dat vereist implementatie van goede inkoop- en contractpraktijken. Nationale overheden moeten werken aan een moderne sectorale regulering van de particuliere beveiligingsindustrie, die kwaliteit, veiligheid, naleving en vertrouwen in de branche afdwingt. Overheden moeten zich committeren aan effectieve kaders voor een zogenoemd veiligheidscontinuüm. Van Es: “Particuliere beveiligers werken voor ons allemaal, 24/7, altijd. Het wordt tijd dat ze adequaat worden erkend.”