Opnieuw meer tips uit Midden-Nederland voor Meld Misdaad Anoniem

Meld Misdaad Anoniem heeft afgelopen jaar bijna 2300 tips uit Midden-Nederland gekregen. Dat blijkt uit de jaarcijfers, die ook in het tweede jaar van de coronapandemie fors hoger lagen dan daarvoor.
Duidelijk was al dat de lockdowns en het grote aantal mensen dat daardoor thuisbleef leidde tot meer meldingen van verdachte situaties. De meeste tips aan Meld Misdaad Anoniem gingen over drugszaken, maar opvallend is ook de toename van anonieme meldingen over zedendelicten, fraude en oplichting.
Meld Misdaad Anoniem geeft inhoudelijke informatie uit meldingen door aan de politie zonder de herkomst te vermelden. Dat heeft vorig jaar voor zover bekend zeker 200 arrestaties opgeleverd. Er werden minstens 18.000 hennepplanten, 24 vuurwapens en 22 slag- en steekwapens in beslag genomen. De resultaten zijn zeer waarschijnlijk nog een stuk rooskleuriger. Meld Misdaad Anoniem baseert de cijfers voornamelijk op wat de politie in de media toeschrijft aan zogenoemde M-tips. De organisatie werkt onafhankelijk van de politie en krijgt geen terugkoppeling op de geleverde informatie.
“Het lijkt erop dat als mensen meer in en om de eigen woning zijn, ze ook meer zien”, verklaart woordvoerder Marc Janssen het aantal anonieme meldingen van de afgelopen twee jaar. “Vorig jaar kwam daarbij dat mensen ook meer gingen melden over relschoppers. Het is een onderwerp waar melders verbolgen over zijn. We hebben beelden gezien van winkels in binnensteden die geplunderd zijn en van geweld tegen hulpverleners. In de provincie Utrecht is over dat onderwerp ruim vijftig keer informatie doorgegeven.”
Een van de successen was het opsporen van vijf jongeren die via sociale media anderen opriepen tot coronarellen in Leerdam. De politie pakte ze op voor opruiing, nadat er anoniem een aanwijzing was gegeven. Meld Misdaad Anoniem is bij uitstek geschikt voor dit soort meldingen, zegt Janssen.
“Het zijn toch vaak mensen die je kent. Dat kan iemand uit je buurt zijn, van school, of van de sportvereniging. Dan is de drempel om ze met naam en toenaam bij de politie te melden soms wat hoog. Als mensen niet naar de politie willen of durven is Meld Misdaad Anoniem dan een goed vangnet. Wij zorgen ervoor dat de informatie toch bij de politie terechtkomt, en dat de melder volledig buiten beeld blijft.”