Onderzoek naar gebruik inbraakalarm in woning

Onderzoeksbureau Ipsos heeft in opdracht van de Federatie Veilig Nederland onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van inbraakinstallaties bij huishoudens in Nederland. 14 procent van de Nederlandse huishoudens blijkt een inbraakinstallatie in de woning te hebben.

Voor het online onderzoek zijn 1.054 Nederlanders van 18 jaar en ouder bevraagd. Een van de conclusies is dat grotere huishoudens significant vaker (25%) een inbraakinstallatie hebben dan eenpersoonshuishoudens (10%). Mensen die geen installatie hebben menen dat bij hen niets te halen valt of dat inbraakbeveiliging te duur is. 14 procent verwacht dat een installatie hen niet gaat beschermen tegen inbraak, terwijl enkele respondenten denken dat inbraakbeveiliging juist uitnodigend werkt op inbrekers. Anderen zijn gewoon niet bezig met het onderwerp.

Aanschaf en installatie
Tevens is onderzoek gedaan naar de aanschaf en aanleg van de installatie. 59 procent heeft deze laten aanleggen door een installateur, terwijl 30 procent de installatie zelf heeft uitgevoerd. Bijna de helft is aangeschaft bij een beveiligingsinstallateur, terwijl ongeveer een derde van de installaties bij een bouwmarkt is gekocht. Verder blijkt dat 56 procent van de installaties is aangesloten op een particuliere alarmcentrale en dat 55 procent ook rookmelders bevat.