Nederlandse Veiligheidsbranche blij met één cao voor sector

De Nederlandse Veiligheidsbranche zegt blij te zijn dat de cao Particuliere Beveiliging ook de komende jaren geldt voor de hele bedrijfstak. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft namelijk besloten de cao Particuliere Beveiliging opnieuw voor twee jaar algemeen verbindend te verklaren.

Het besluit van de minister betekent dat alle bedrijven binnen het traditionele domein van de particuliere beveiliging aan de cao Particuliere Beveiliging gebonden zijn. Dat betreft dus bedrijven die objectbeveiliging en surveillancediensten aanbieden. Bedrijven die beveiligers leveren voor festivals en andere grote evenementen vallen hier buiten.

Dispensatiebesluit
Eerder had de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leden van brancheorganisatie VBe NL uitgezonderd van de cao Particuliere Beveiliging via een dispensatiebesluit. Dit besluit werd kortgeleden vernietigd door de Rechtbank Midden-Nederland. De rechter vond dat de minister niet kon motiveren waarom leden van VBe NL zich niet zouden moeten houden aan de cao Particuliere Beveiliging. Tegen deze rechterlijke uitspraak heeft de minister geen beroep aangetekend. De minister heeft nu het dispensatieverzoek van VBe NL afgewezen.

Cao Veiligheidsdomein ook nog van toepassing
Volgens bestuurder Erik Honkoop van CNV Vakmensen betekent het intrekken van de dispensatie niet dat de cao Veiligheidsdomein niet meer van toepassing is. “Beveiligers die werken bij VBe NL-bedrijven behouden gewoon hun cao-rechten uit de cao Veiligheidsdomein, maar ze hebben daarnaast recht op arbeidsvoorwaarden uit de cao Particuliere Beveiliging. Voor de beveiligers bij VBe NL-bedrijven is het intrekken van de dispensatie dus een enorme winst: ze ontlenen nu recht aan beide cao’s.”
Dat zegt ook voorzitter Ard van der Steur van de Nederlandse Veiligheidsbranche: “Het is goed om te bedenken dat de cao een minimum is en dat het bedrijven – of organisaties van bedrijven – altijd vrijstaat om daarboven aanvullende afspraken voor eigen mensen te maken.”