Nederland telt één camera voor elke 75 inwoners

Er staan bij de politie in totaal 228.530 beveiligingscamera’s geregistreerd. Dat komt neer op één camera voor iedere 75 Nederlanders. Deze beveiligingscamera’s van overheden, bedrijven en particulieren kan de politie inzetten om strafbare feiten op te sporen. Dit en meer blijkt uit stukken die VPNGids.nl na een Wob-verzoek in handen kreeg van de politie.

De cijfers over de bij de politie geregistreerde camera’s schetsen een beeld van de verspreiding van beveiligingscamera’s in Nederland. Het aantal camera’s ligt in werkelijkheid naar verwachting nog veel hoger, omdat mogelijk niet ieder bedrijf of iedere particulier zijn of haar camera geregistreerd heeft bij de politie.
Van alle geregistreerde bewakingscamera’s staat het merendeel gericht op de openbare weg (88%). De overige camera’s (in totaal 28.222) leggen bijvoorbeeld beelden vast van privéterreinen of bedrijventerreinen.

Grote regionale verschillen
VPNGids.nl analyseerde tevens de regionale verschillen met betrekking tot het aantal camera’s. Hieruit blijkt dat in de gemeente Amsterdam de meeste beelden worden vastgelegd met in totaal 21.816 geregistreerde beveiligingscamera’s. Rotterdam volgt op de tweede plaats met 13.771 geregistreerde camera’s.
In verhouding tot het aantal inwoners staan er juist in andere gemeenten de meeste bewakingscamera’s. Per 10.000 inwoners staan namelijk de meeste geregistreerde camera’s in de gemeente Vlieland: 677. Daarbij moet wel de kanttekening worden gemaakt dat de gemeente Vlieland slechts zo’n 1.000 inwoners heeft. In Loppersum zijn slechts zeven beveiligingscamera’s per 10.000 inwoners.

Veel gemeenten zonder geregistreerde overheidscamera’s
Vooral om camera’s van de overheid is de afgelopen jaren veel te doen. Veel mensen storen zich volgens VPNGids.nl, vooral om privacy-gerelateerde redenen, aan dit soort camera’s die het publieke domein constant monitoren.
In lang niet alle gemeenten zijn echter beveiligingscamera’s van de overheid geregistreerd bij de politie, bijvoorbeeld van de gemeente zelf of van het waterschap. Van alle gemeenten heeft zelfs 31,5 procent geen enkele publieke camera en brengt dus zelf zijn inwoners niet in beeld. Nog eens 8,7 procent van de gemeenten heeft slechts één overheidscamera geregistreerd.
De meeste overheidscamera’s staan overigens geregistreerd in de gemeente Haarlemmermeer: 4.683. Met name in en rond Schiphol hangen veel van de beveiligingscamera’s die de gemeente rijk is. Meer weten over camera’s in Nederland? Bekijk dan het complete onderzoek op VPNGids.nl.