Meer woningbranden ontstaan door accu’s en batterijen

Het aantal brandclaims op de inboedel- en opstalverzekering is vorig jaar met 11 procent gedaald. Dat blijkt uit de nieuwe Risicomonitor Woningbranden die is opgesteld door het Verbond van Verzekeraars, Brandweer Nederland en Stichting Salvage.

In 2018 werd er 80.582 keer een beroep gedaan op de verzekering na brandschade. In 2017 was dat aantal nog 90.607.

“Die daling komt door voorlichting die heel veel partijen de afgelopen jaren hebben gegeven”, zegt Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars. Wel maken de verzekeraars, brandweer en Stichting Salvage zich zorgen om het stijgend aantal branden dat is ontstaan door accu’s en batterijen. “De impact van een woningbrand op de bewoner is bijna niet uit te drukken”, aldus Johan van den Berg van Stichting Salvage.

Brandclaims
Verzekeraars ontvingen afgelopen jaar de meeste brandclaims uit provincie Limburg. Daar werden 14 claims ingediend per 1000 huishoudens. In Noord-Holland werd het minst een beroep gedaan op de verzekering. Verzekeraars ontvingen uit deze provincie 7 brandclaims per 1000 huishoudens. De meeste brandclaims zijn van kleine aard en kunnen door verzekeraars samen met hun klant zelf worden opgelost. Bij grote brandschades, zoals een woningbrand, komen de brandweer en Stichting Salvage in actie.

Lithium-ionbatterijen
Stichting Salvage, die namens verzekeraars eerste hulp biedt aan gedupeerden van een grote brand, kwam vorig jaar 100 keer in actie naar aanleiding van een woningbrand ontstaan door een accu of batterij. In 2017 was dat 72 keer het geval. Ook Brandweer Nederland ziet steeds meer branden ontstaan door zogeheten lithium-ionbatterijen. In dit type batterij zit in verhouding veel meer energie dan in een standaard penlitebatterij. Ze zitten in elektrische fietsen, speelgoed, smartphones en tablets.

Brandpreventieweken 2019
Brandweer Nederland vraagt daarom al langere tijd aandacht voor het veilig gebruik van accu’s en batterijen. Tijdens de huidige brandpreventieweken richten Brandweer Nederland samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting zich vooral op kinderen om ze te leren om veilig om te gaan met elektrische apparatuur en batterijen.