Inbrekersgilde beleeft topjaar

Verzekeraars hebben vorig jaar vijf procent meer claims voor woninginbraken ontvangen dan in 2015. Almere, Breda en Eindhoven staan bij de grotere steden bovenaan, blijkt uit de jongste Risicomonitor Woninginbraken van het Verbond van Verzekeraars.

Het aantal binnengekomen claims voor woninginbraken bedroeg vorig jaar bijna 64.000 tegenover zo’n 61.000 claims in 2015, meldt De Telegraaf op basis van de Risicomonitor Woninginbraken 2017. Een duidelijke verklaring voor de stijging ziet het Verbond van Verzekeraars niet. Het merkt wel op dat we dankzij de aantrekkende economie met zijn allen steeds meer dure spullen kopen waardoor inbreken lucratiever wordt.

Limburg

Bij de grote steden is het inbraakrisico het grootst in Almere, Breda en Eindhoven en het kleinst in Leiden en Amsterdam. Met elf claims per 1.000 huishoudens scoorde Limburg op provinciaal niveau het hoogst en Friesland en Zeeland het laagst met iets meer dan vijf claims.

Kerst

Gemiddeld krijgen verzekeraars dagelijks 175 inbraakclaims. Rond kerst en Oud en Nieuw is dat aantal twee keer zo hoog. Veel mensen zijn dan niet thuis omdat ze bij familie of vrienden van het kerstmaal genieten. Ook doen veel mensen volgens het Verbond hun deur niet op slot als ze even naar buiten gaan om vuurwerk af te steken of de buren een gelukkig nieuwjaar te wensen.