Inbraakgolf in manages

Inbrekers hebben het de laatste tijd regelmatig op maneges gemunt, constateert RTL Nieuws. Vooral als er dure zadels te halen zijn. Hippocampus in het Brabantse Soerendonk kreeg maandagavond zelfs met een gewapende overval te maken.

De afgelopen drie maanden vonden meer diefstallen van zadels plaats. In Heeze verdwenen er eind november dertien met een gezamenlijke waarde van zo’n 50.000 euro. Ook een ander bedrijf in deze plaats werd beroofd. Daar werden veertien zadels ontvreemd. Een paardensportcentrum in Asten-Heusden raakte op 8 december maar liefst 21 zadels kwijt aan criminelen. Ook bij trainingscentrum en paardenhotel Het Kleef in Sevenum was de schade groot. Daar werden 4 februari 23 zadels gestolen met een geschatte waarde van 70.000 euro. Wie de daders zijn is een raadsel. De politie heeft nog niemand kunnen aanhouden.

Professionals
De dieven schromen niet om kasten open te breken waarin de zadels worden opgeborgen. Omdat het een vrij nieuw fenomeen is, hebben veel eigenaren zich niet verzekerd tegen diefstal. Zij hebben drie- tot vierduizend euro schade per gestolen zadel. Ook tweedehands zijn zadels erg duur, wat voor de dieven een motief zou kunnen zijn. Een eigenaar van een van de getroffen maneges verbaast zich over de inbraken. De zadels werden achter afgesloten stalen deuren bewaard. Het moeten volgens hem professionals zijn geweest, die de deuren hebben kunnen openbreken. Hij gaat nu camera’s installeren, al houdt dat volgens de politie de dieven niet altijd tegen. Het advies is om ook schrikverlichting aan te brengen en het terrein met honden te bewaken. Beveiliging van een manege is volgens de politie niet eenvoudig, omdat er veel mensen komen en het niet altijd duidelijk is wie er wel of niet thuishoort.