Grote zorgen over capaciteit beveiliging

iet alleen op Schiphol en bij evenementen zorgt een tekort aan beveiligers voor problemen. Door de coronacrisis werden veel beveiligers overbodig. Zij hebben ander werk gevonden en keren vaak niet terug naar de branche. De Nederlandse Veiligheidsbranche maakt zich grote zorgen over de situatie.

De beveiligingsbranche heeft de afgelopen jaren zware klappen gekregen. De omzet onder leden van de Nederlandse Veiligheidsbranche herstelde marginaal (met 3,8%) naar 1,35 miljard euro, maar zit nog op het niveau van jaren geleden. Het aantal werkzame personen daalde (met 3,7%) naar 24.896 arbeidsplaatsen. De klap was het hardst in de evenementen- en horecabeveiliging. Het is nog maar de vraag of uitgestroomde professionals terugkeren na het opheffen van de coronamaatregelen.

Omzetstijging
De marginale omzetgroei is een meevaller, aangezien ruim de helft van de vorig jaar betrokken bedrijven een omzetdaling verwachtten over het afgelopen jaar. Vooral het gedaalde aantal arbeidsplaatsen baart voorzitter Ard van der Steur zorgen. “De coronacrisis sleepte langer voort dan verwacht en de branche moet alles op alles zetten om de capaciteit terug op orde krijgen nu herstel is ingezet.” De bedrijven zijn positief gestemd: Ongeveer 60 procent van alle betrokken bedrijven verwacht dat de omzet in 2022 stijgt.

Wat opvalt over het afgelopen jaar is dat het aantal FTE’s sterker daalde (met 5,4%) dan het aantal arbeidsplaatsen. Er zijn minder medewerkers met een voltijdbaan, die volgens de cao Particuliere Beveiliging is bepaald op basis van een 38-urige werkweek. Terwijl het aantal arbeidsplaatsen daalt, blijft het aandeel jongeren (onder 35 jaar) ongeveer gelijk. Bijna de helft van alle werkzame personen is ouder dan 45 jaar.

De branchescan heeft betrekking op afgelopen jaar. Inmiddels kampt de sector met een tekort aan gekwalificeerde beveiligers. Dit ondanks dat de lonen sinds december 2018, conform de cao Particuliere Beveiliging, met ruim 11 procent gestegen zijn. Met ingang van loonperiode 1 2023 kunnen beveiligers nog een loonsverhoging van ruim 8 procent tegemoet zien. Lonen worden met minimaal 2,5 procent verhoogd en de arbeidsduur gaat naar 144 uur. In de praktijk komt dit neer op 5,6 procent extra loonsverhoging. Gedurende de looptijd van de cao Particuliere Beveiliging stijgen de lonen in totaal dus met minimaal 19 procent, afhankelijk van ontwikkeling van de CPI (Consumenten Prijs Index).