FNV wil beveiligers in winkels voor coronamaatregelen

Om de kans te verkleinen dat winkelmedewerkers corona oplopen via klanten, wil FNV dat winkeliers particuliere beveiligers gaan inzetten voor handhaving van 1,5 meterregel. Volgens de vakbond merken winkelmedewerkers weinig effect van de maatregelen die tot nu toe worden getroffen.

FNV vindt dat werkgevers moeten zorgen voor een veilige werkplek, maar medewerkers van winkels en distributiecentra klagen dat klanten zich weinig aantrekken van de richtlijnen die verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. Volgens de vakbond zou het beter zijn als er bij de ingang een beveiliger staat, die het winkelend publiek er expliciet op wijst dat het 1,5 meter onderlinge afstand moet bewaren. Een andere oplossing zou zijn om enkele winkelmedewerkers een toezichtstaak te geven, waarbij zij klanten, maar ook collega’s op de 1,5 meterregel wijzen. De voorkeur gaat echter uit naar een professionele beveiliger, omdat die meteen kan controleren of er niet gelijktijdig teveel mensen in de winkel komen.
Recent besloot De Bijenkorf in Amsterdam voor twee weken de deuren te sluiten, nadat bij enkele medewerkers het coronavirus was vastgesteld. Volgens vakbondsbestuurder Linda Vermeulen een signaal dat klanten en medewerkers er nu echt van doordrongen moeten worden dat handhaving van de anderhalve meter echt noodzakelijk is.