Coronadip inbraken alweer voorbij

 Na een dip tijdens de coronacrisis is het aantal woninginbraken in de afgelopen weken rap toegenomen. Die opwaartse trend blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nationale Politie. Werd er in april en mei wekelijks ongeveer 350 keer ingebroken, in de eerste twee weken van juni is dat gemiddelde gestegen naar 450.

„Door de versoepeling van de coronamaatregelen gaan mensen weer vaker naar hun werk en trekken ze er meer op uit”, constateert Sybren van der Velden, projectleider woninginbraak bij de Nationale Politie. „En inbrekers slaan natuurlijk vooral toe als er niemand thuis is. Het is echt belangrijk dat mensen alert zijn.”

Volgens de InbraakBarometer van verzekeraar Interpolis is het aantal postcodegebieden met een hoog inbraakrisico in de afgelopen paar weken ruim verdubbeld van 10 naar 24. Het gaat vooral om plaatsen in Noord-Holland en Zuid-Holland.

Bovendien komt met het vakantieseizoen ook het inbraakseizoen eraan, stelt Oscar van Elferen van het Verbond van Verzekeraars. „De zomermaanden zijn populair onder het dievengilde.”