Consumentenbond waarschuwt voor onveilige camera’s

Onveilige bewakingscamera’s uit met name China blijven de Nederlandse markt overspoelen. Daarvoor waarschuwt de Consumentenbond. Soms worden de camera’s vanwege de kritiek van websites als Amazon vewijderd, maar dan keren ze alweer snel terug onder een andere merknaam.

Volgens de Consumentenbond zijn er in Nederland nu zo’n 27.000 bewakingscamera’s in gebruik die makkelijk zijn te hacken. Dit aantal groeit nog dagelijks. Gebruikers lopen het risico dat hackers de beelden kunnen bekijken, wachtwoorden veranderen en zelfs toegang krijgen tot andere apparaten in het netwerk. Ook kan de camera worden toegevoegd aan zogenoemde botnet’s, die worden gebruikt om spam te versturen of cyberaanvallen uit te voeren.

Niet nieuw
Het probleem van de onveilige camera’s is niet nieuw. De Amerikaanse veiligheidsonderzoeker Paul Marrapese sprak begin 2019 over wereldwijd al 2 miljoen onveilige camera’s. Hij informeerde fabrikanten, maar die ondernamen geen actie. Inmiddels zijn er al zo;n 3,5 miljoen in gebruik.
Vooral camera’s die werken met de app CamHi lopen volgens de Consumentenbond een groot risico. CamHi is een app van fabrikant HiChip, die 38 procent van de camera’s maakt. Deze camera’s hebben unieke, maar voorspelbare identificatienummers, eenvoudig te hacken standaard wachtwoorden en een slechte beveiliging. De Consumentenbond publiceerde al eerder een lijst met kwetsbare camera’s.

Niet gebruiken
De Consumentenbond adviseert om de risicovolle camera’s niet meer te gebruiken. Ze zijn hooguit veilig als gebruikers weten hoe ze de juiste internetpoort in de camera kunnen blokkeren (UDP-poort 32100). Die blokkade beperkt de toegang via de camera tot het eigen wifi-netwerk. Daarnaast vroeg de Consumentenbond Amazon.nl om tien producten offline te halen die werken met de app CamHi. Het gaat om producten van de merken Gatocam, MEOBHI, WYJW, Zysecurity (Crazy) en PNI. Fabrikant HiChip belooft verbeteringen.