Afgelopen winter toename van 12% bij schuurinbraken

Het aantal inbraken in schuren, boxen en garages is de afgelopen winter flink toegenomen. Tussen oktober 2020 en maart 2021 vonden er 6.756 inbraken plaats: een stijging van 12 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit blijkt uit nationale politiedata die vergelijkingssite Independer in kaart heeft gebracht.

In acht van de twaalf provincies nam afgelopen winter het aantal inbraken toe in schuren, garages en boxen. De grootste stijging was te zien in Utrecht (+44,5 procent) maar ook in Overijssel (+40,7 procent) werden opvallend meer meldingen gedaan dan vorig jaar. “Deze stijging laat zien dat goede sloten op garages en schuren echt een noodzaak zijn”, zegt Eelko van Dijk verzekeringsexpert van Independer.

Inboedelverzekering dekt inbraak
Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als de woning, is in principe gedekt via de inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie. “Als de schuurdeur gewoon openstond, geldt de dekking niet”, zegt Eelko van Dijk, schade-expert bij Independer. “Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”