Aantal woninginbraken verdubbelt bij versoepelingen

Volgens Interpolis zal het aantal inbraken in Nederland verdubbelen als de coronamaatregelen worden versoepeld. De verzekeraar voorspelt dat met de zogenoemde InbraakBarometer. Tijdens eerdere versoepelingen was ook een stijging van het aantal inbraken te zien.

De lockdowns en de avondklok maakten het er voor inbrekers niet eenvoudiger op om toe te slaan. Nu de avondklok is afgeschaft en er weer meer mogelijkheden ontstaan om te winkelen, verwacht Interpolis dat inbrekers hun ontstane achterstanden gaan inlopen. Op het moment wordt ongeveer 300 keer per week ingebroken, maar dat aantal gaat volgens de prognoses oplopen tot 600. Dat gebeurde vorig jaar ook, nadat de eerste strenge lockdown was beëindigd.

Dalingen en stijgingen
De eerste maanden van 2021 telde de verzekeraar 5777 inbraken. Dat is 42 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral in januari en februari is het verschil groot, omdat de coronapandemie toen nog geen invloed had. Nadat de lockdown was ingevoerd, nam vooral in Leiden en Maastricht het aantal inbraken enorm af. Daar werd 66 procent minder ingebroken dan in de periode voor de lockdown. Merkwaardig genoeg was in Ede juist sprake van een forse stijging. Daar werd tijdens de lockdown van dit jaar 29 procent vaker ingebroken dan in de eerste maanden van 2020. Maar over het hele land gezien daalde ook vorig jaar het aantal inbraken al fors. Voor het eerst in tien jaar werden minder dan 30.000 inbraken geteld. Ten opzichte van 2019 ging het om een daling van 22 procent. Volgens de politie is gelijktijdig wel de digitale criminaliteit flink toegenomen. Nu fysiek inbreken moeilijker is geworden, gaan sommige inbrekers op zoek naar nieuwe verdienmogelijkheden.