Aantal woninginbraken met 20 procent gestegen in eerste helft 2022

Het aantal inbraken lag in de eerste helft van dit jaar 20 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt Interpolis vrijdag op basis van zijn InbraakBarometer. Er wordt nu ongeveer vierhonderd keer per week ingebroken in Nederland.

Het aantal inbraken is volgens de verzekeraar waarschijnlijk vooral gestegen doordat er minder coronamaatregelen zijn en we dus weer vaker van huis zijn. Inbrekers sloegen vaker toe in Drenthe (+57 procent), Flevoland (+51 procent) en Overijssel (+44 procent). In de 25 grootste gemeenten vallen volgens Interpolis vooral de toenames in Haarlemmermeer, Leiden en Haarlem op. In Dordrecht, Zaanstad en Tilburg is juist “een flinke afname” te zien. Volgens Interpolis stijgt het aantal inbraken in de zomervakantie doorgaans met een kwart, met een piek aan het begin van augustus. Ook deze zomer verwacht de verzekeraar die toename.

Aantal inbraken ligt lager dan vóór corona

Overigens is het aantal inbraken dat wordt geregistreerd nog steeds een stuk kleiner dan in 2019, het laatste jaar voordat de coronapandemie uitbrak. “Veel mensen werken nog steeds meer thuis dan vóór corona”, zegt een woordvoerder van Interpolis tegen NU.nl. “Dat heeft nog steeds een positieve invloed op de cijfers.” Daarnaast zet de trend van de afgelopen jaren door, zegt Interpolis: Nederlanders zijn zich steeds bewuster van de risico’s van een inbraak en de maatregelen die zij daartegen kunnen nemen.