314.000 beveiligingscamera’s bij ‘Camera in Beeld

De politie kan inmiddels beelden opvragen van ruim 314.000 beveiligingscamera’s van bedrijven, burgers en de overheid. Het gaat hier om camera’s die vrijwillig zijn aangemeld bij de politiedatabank Camera in Beeld. Behalve om gewone camera’s gaat het ook om deurbellen met een videocamera.

De politie kan beelden van bij Camera in Beeld aangemelde camera’s gebruiken bij de opsporing van overvallers, inbrekers en zelfs verdachten van moordzaken. Live meekijken is niet mogelijk, maar agenten kunnen wel heel snel nagaan welke camera’s in de buurt mogelijk bruikbare beelden hebben gemaakt en dan de beelden opvragen. Er hoeft niet eerst naar de eigenaar gezocht te worden, wat tijd bespaart en de pakkans verhoogt.

Kritiek
Camera in Beeld is een succesvol initiatief. In 2018 waren er al 200.000 camera’s aangemeld. Inmiddels zijn het er meer dan anderhalf keer zoveel. Van de 314.000 zijn 236.000 camera’s van bedrijven, 55.000 van burgers en 23.000 van de overheid. Niet iedereen is enthousiast. Behalve criminelen zijn ook privacy-organisaties niet blij met Camera in Beeld. Het gaat doorgaans namelijk om beelden die door private partijen van de openbare weg zijn gemaakt en dat zou in strijd zijn met de wet. Bijvoorbeeld Bits of Freedom zegt dat de politie dus welbewust onrechtmatig beeldmateriaal verzamelt en verwerkt. De politie ontkent dit niet, maar geeft aan dat het opsporen van daders van ernstige misdrijven een hogere prioriteit heeft.