1 september 2019 vallen ruim 50.000 alarminstallaties uit!

Vanaf 1 september 2019 biedt KPN geen enkelvoudige en meervoudige ISDN1/2 en meervoudige PSTN meer aan. Dat heeft grote consequenties voor zo’n 50.000 alarminstallaties, die nog altijd van deze verouderde technologie afhankelijk zijn.

Veel van de bijna een half miljoen alarminstallaties in Nederland zijn inmiddels aangepast en versturen alarmmeldingen nu via IP-technologie. Vaak doordat de gebruiker is overgestapt op VoIP (Voice over IP). Soms wordt dan het advies gegeven om het alarmsysteem aan te sluiten op een van de analoge ingangen van de router. Deze methode kan werken, maar is alles behalve betrouwbaar omdat nooit zeker is of de alarmmelding de particuliere alarmcentrale bereikt. Het door inbrekers bezet houden van de telefoonlijn kan voldoende zijn om het alarmsysteem te saboteren.

Harde deadline
Dat KPN de verouderde en relatief dure technologie wil afschaffen is al ruim tien jaar bekend. Maar doordat het tijdstip waarop voortdurend werd uitgesteld, zijn beveiligingsinstallateurs gaan geloven dat het nooit zal gebeuren. 1 september is volgens het telecombedrijf echter een harde deadline. Als niet nu al begonnen wordt met het aanpassen van de systemen, zullen tienduizenden woningen en bedrijven straks zonder elektronische beveiliging zitten. Dat kan maanden duren, omdat er een groot tekort is aan gekwalificeerde beveiligingsinstallateurs.

Verantwoorde manier
Veel gebruikers zullen het niet wenselijk vinden om een nog goed functionerend alarmsysteem te laten vervangen. Dat is meestal ook niet nodig. Er bestaan converters die de analoge signalen omzetten naar een digitaal signaal. Dat gebeurt op een verantwoorde manier, zodat meldingen altijd de particuliere alarmcentrale bereiken. Ook als de 230V uitvalt. Een product dat speciaal hiervoor ontwikkeld en gecertificeerd is, is de IRIS-4 Alarm over IP-converter. De installateur hoeft deze alleen te monteren en aan te sluiten. Vanuit de particuliere alarmcentrale wordt het apparaat geconfigureerd, getest en beheerd. Daardoor kunnen in korte tijd veel klanten worden geholpen. De investering in de converter wordt vaak al snel terugverdiend door de besparing op telecommunicatiekosten.